Als je op zoek gaat naar een WordPress theme voor je (bedrijfs)website, dan zul je zien dat de kosten nogal uiteen lopen. In deze post behandel ik de opbouw van de kosten, gratis te verkrijgen themes vallen hier dus niet onder (voor het downloaden van gratis themes betaal je immers niet).

Premium themes

Er zijn ongelooflijk veel websites waar je de zogenaamde Premium Themes kunt aaschaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan WooThemes, Templatic en iThemes.

Wat verstaan we onder Premium Themes?

Premium themes hebben cross-browser support en de output is W3C valide. Daarnaast hebben ze optie-pagina’s waarmee je gemakkelijk de theme kan uitbreiden/wijzigen. Bijvoorbeeld widgets (de)activeren, stylesheet wijzigen.

Kosten voor premium themes

De aanschaf van een premium theme ligt over het algemeen tussen de $50 en $80. De reden waarom deze kosten relatief laag liggen is omdat ervan uitgegaan wordt dat de theme veel/vaker verkocht wordt. Een voordeel is dus dat de theme weinig kost, maar een nadeel is dat er – wereldwijd – veel mensen zullen zijn met dezelfde theme.

Maatwerk themes

Er zijn veel bedrijven die Premium Themes leveren, maar er zijn nog vele malen meer bedrijven die maatwerk themes leveren.

Wat verstaan we onder maatwerk themes?

Onder maatwerk themes verstaan we themes die voor specifieke websites zijn ontworpen. Hierbij moet je dus denken aan het inzetten van een designer/designbureau voor het ontwerpen van je website.

Voor elk budget een oplossing

Een maatwerk theme zal je meer geld kosten dan een Premium Theme, de reden hiervoor is dat die maatwerk theme speciaal voor jou gemaakt wordt en hier gaat nou eenmaal veel tijd in zitten. Maar ook maatwerk themes kun je voor ‘een prikkie’ krijgen.

Goedkope maatwerk themes

Bedrijven/designers die goedkope maatwerk themes aanbieden zullen hiervoor 9 van de 10 keer een programma als Artisteer voor gebruiken. Artisteer is een WYSIWYG-programma waarmee je een theme ontwerpt en het programma maakt de benodigde code.

Ik ben geen voorstander van Artisteer, het programma maakt namelijk erg veel extra (onnodige) code. Er bestaat ook een ander programma waarmee je je Photoshop bestand kunt omzetten in een WordPress theme: Divine (niet compatible met de huidige WordPress versie). Dit programma neemt de designer dus ook veel werk uit handen.

Overige maatwerk themes

Met ‘overige maatwerk themes’ bedoel ik themes die voor een realistischer prijs worden verkocht.

Kosten maatwerk themes

Van wat ik heb gezien, op bijvoorbeeld SiteDeals, ligt de minimumprijs voor een maatwerk theme rond de €250. Een maximumprijs kan ik niet noemen, omdat WordPress themes ongelooflijk uitgebreid kunnen worden (denk hierbij bijvoorbeeld aan de website van The Voice of Holland).

Ik gok dat de gemiddelde prijs van een maatwerk theme (waarbij de designer/het bedrijf geen programma als Artisteer gebruiken) rond de €1500 ligt. Dit is dan inclusief het ontwerp.

Opbouw kosten maatwerk themes

De onderstaande elementen zitten verwerkt in het maken van een maatwerk theme:

 • Ontwerpfase
  • Onderzoek
  • Wireframing
  • Voorstellen maken
  • Wijzigingen doorvoeren
 • Uitwerking naar (x)HTML
  • Testen in verschillende browsers
 • Uitwerking (de (x)HTML) omzetten naar een WordPress theme
  • Testen in WordPress
  • Eventueel weer testen in verschillende browsers

Vergeet ook niet dat WordPress websites vaker uit verschillende ontwerpen bestaan; pagina’s, blogposts etc. Helemaal nu WordPress custom post types ondersteund zijn de mogelijkheden – ook qua verschillende ontwerpen binnen dezelfde website – praktisch eindeloos. Voor die verschillende ontwerpen is ook tijd nodig om ze te maken.

Bestaande themes aanpassen

Naast bedrijven/designers die Premium Themes leveren en bedrijven/designers die maatwerk themes leveren zijn er ook bedrijven/designers die bestaande themes aanpassen. Dit is ook om kosten te drukken, ze passen immers werk aan, het wordt niet vanuit niks gemaakt.

Het enige voordeel van bestaande themes aanpassen is dat het de kosten drukt. Het grote nadeel is dat er vaak gratis themes voor worden gebruikt en zoals berichten op internet al laten zien: die zijn niet allemaal even betrouwbaar. Daarnaast zijn veel gratis themes ook niet van de beste kwaliteit, dan kan iemand dus wel wat aan het ontwerp wijzigen, de code wordt er over het algemeen niet beter van.

Childthemes maken

Naast het gewone themes aanpassen kun je ook childthemes maken, hoe dat in z’n werk gaat ga ik hier niet uitleggen, maar het is eigenlijk hetzelfde principe als een bestaand theme aanpassen. Verschil is dat de wijzigingen in een eigen theme staan (de childtheme) en dat eventuele updates aan de parenttheme je wijzigingen niet laat verdwijnen (en dat heb je met gewoon een theme aanpassen wel).

Als je dus moet kiezen tussen gewoon een theme aanpassen en het aanmaken van een childtheme raad ik je aan om altijd dat laatste te doen.

Kosten themes aanpassen

De kosten van het aanpassen van een theme, of dit nu echt aanpassen of het aanmaken van een childtheme is, zullen niet ver onder de prijs van het maken van een maatwerk theme liggen.

Met het aanpassen heb je de basis van de theme al wel, maar er is wel tijd nodig om die code te leren kennen.

Conclusie

Voor elk budget is er een oplossing, hou er wel rekening mee dat als je een laag budget hanteert de kwaliteit erg kan tegenvallen. Hierdoor zou goedkoop nog weleens duurkoop kunnen worden, je krijgt er vaak niet de gewenste resultaten door.

Maar: meer betalen betekent niet altijd dat je een goed product krijgt. Het is dus belangrijk om eerst verschillende partijen te benaderen, een offerte aan te vragen met een uitgebreide briefing en dan te vergelijken. Dit geldt overigens niet alleen voor het aanschaffen van een maatwerk WordPress theme 😉

Hanteer jij verschillende prijzen, of wil je gewoon iets kwijt over de kosten van WordPress themes die ik hier nog niet genoemd heb? Of wil je graag jouw mening laten weten hierover? Laat dan vooral een bericht achter! 🙂

Deel Tweet Deel Deel

WooCommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content