Gravit Designer

Toen ik begon met illutic WebDesign (wat daarna Onexa werd), heb ik een Adobe Suite aangeschaft. Destijds was het nog een verzameling cd’s (of dvd’s 🤔) en moest je bij iedere nieuwe uitgave opnieuw zo’n aanschaf doen. Als je gebruik wilde kunnen maken van de nieuwe versies in ieder geval. Ook al kon ik het toen met korting aanschaffen, de uitgave was flink. Ik wist dat er genoeg waren die de software illegaal gebruikten, maar als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En dus zorgde ik ervoor dat wanneer er een controle zou komen, mijn licenties goed geregeld waren.

Op een gegeven moment werd het Adobe CS (Creative Suite) en kon je online een abonnement aanschaffen. Voordeel: de kosten waren een stuk lager dan de volledige suite eerder en je kon automatisch de nieuwe versies installeren. Nadeel: zodra je het abonnement stopzet, wordt je toegang tot de programma’s ook stopgezet. Geen mogelijkheid om een oudere versie te blijven gebruiken zoals eerder wel het geval was.

Omdat het kunnen gebruiken van Illustrator én Photoshop toch wel een flinke investering betekende en ik de beide programma’s niet genoeg gebruikte om die kosten (naar mezelf) te verantwoorden, ging ik op zoek naar alternatieven. Ik had ook Inkscape gevonden, maar vond dat niet echt een succes.

Gravit Designer was op dat moment nog volledig gratis (eind 2018 hebben ze een PRO variant geïntroduceerd). Hoewel het in eerste instantie wel even wennen was (met Illustrator heb je ontzettend veel mogelijkheden en zit alles net wat anders ingedeeld), vind ik het intussen een fijn programma. De nieuwe printables van Liefdevol Opgroeien heb ik ook allemaal in Gravit Designer gemaakt!

En het fijne: met Gravit Designer kan ik m’n oude Illustrator bestanden ook gewoon nog openen. Altijd fijn als je voor het bestandstype een bepaald (duur) programma niet aan hoeft te houden 😉

De gratis versie is overigens nog steeds beschikbaar. Als je zelf op zoek bent naar een dergelijk programma: je kunt het programma makkelijk downloaden van de website (via de App Store – voor mac – is de huidige versie niet te downloaden op dit moment). Zoals wel vaker met Pro-mogelijkheden, krijg je eerst een proefperiode PRO gratis en worden daarna (tenzij je kiest voor PRO) de extra functies gedeactiveerd. Als je die PRO functies niet nodig hebt, kun je dus prima gebruik blijven maken van de gratis versie 🙂

Skip to content