Clouds schieten de lucht in als paddestoelen. Wat best fijn is, want dat betekent dat de keuze voor een cloud-dienst die bij jouw wensen en eisen aansluit makkelijker wordt.

Zelf gebruik ik Dropbox voor o.a. administratieve zaken (samen met de SortMyBox app, ongelooflijk handig :-)). Maar niet alle zaken wil ik daar opslaan, want het blijft een externe (lees: niet NL) service en dus heb ik geen controle over de voorwaarden etc. En hoewel het “openbaar kunnen maken” in de voorwaarden best logisch is (anders kun je er zelf namelijk niet eens gebruik van maken) schrikt dat best veel mensen af.

Afgelopen jaar heb ik een Mac Mini Server gekocht als interne server, om dus intern ook bestanden op te kunnen slaan waar ik (en eventueel opdrachtgevers etc.) altijd bij zou kunnen komen.

Eigen cloud hosten dus

Omdat ik toch ook graag functionaliteiten van Dropbox wilde hebben op mijn server ben ik gaan zoeken naar een self hosted cloud oplossing. Je wil immers niet altijd dat iedereen maar overal bij kan komen en daarnaast is het opslaan van verschillende versies van een bestand (zonder hier zelf tig bestanden voor op te slaan) ook wel bere-handig zo nu en dan.

Ik kon redelijk wat cloud oplossingen vinden, maar vooral veel voor Windows. En aangezien het om een Mac Mini gaat en ik absoluut geen Windows wilde installeren ging dat niet werken. En toen kwam ik ownCloud tegen. 

Het mooie van ownCloud is dat het open source is. Je hoeft er niks voor te betalen (tenzij je voor de door hun gehoste versie gaat, maar dat was dus juist niet de bedoeling), er zijn meerdere modules voor te krijgen en je kan dus eventueel ook je eigen extra modules schrijven.

Installatie

Het installeren was wel een werkje, maar dat had meer te maken met dat het configureren van de router (was een dlink, die hebben we toen maar omgeruild voor een Airport Extreme) en het feit dat ik graag een aangepaste domeinnaam voor mijn ownCloud installatie wilde gebruiken dan dat de installatie van ownCloud moeilijk was 😉

Updaten

Als er een nieuwe versie te verkrijgen is dan kun je via de instellingen de 

Cross-platform

Wat ook erg nice is, is dat je niet perse een Mac hoeft te hebben om hun Sync Client te kunnen gebruiken. Voor Mac, Windows & Linux hebben ze aparte clients. En je vindt ook apps voor ownCloud in de App Store & Google Play!

Zo wordt het dus wel heel makkelijk om je eigen cloud op te zetten (en te gebruiken!). Zou jij ook een eigen cloud kunnen gebruiken?

Deel Tweet Deel Deel

WooCommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content