Ik heb het in het verleden al gehad over een aangepaste URL voor wp-admin. Wist je al dat je ook zoiets voor de wp-content map kunt doen?

Niet alle plugins zijn er op berekend dat de `wp-content` map hernoemd wordt, het kan dus zijn dat plugins ineens niet meer werken.
Hou er ook rekening mee dat je je plugins opnieuw zal moeten activeren na het volgen van deze stappen.

Bedenk als eerste hoe je de wp-content map wil gaan noemen. In de voorbeelden gebruik ik `inhoud`.

Ga nu via een FTP programma naar de `wp-content` map en geef deze de nieuwe naam (in dit geval dus `inhoud`). Maak daarna een kopie van je `wp-config.php` (noem deze bijvoorbeeld `wp-config-backup.php`).

Voeg dan deze lijn toe, boven de regel waar staat dat je moet stoppen met bewerken:

define( 'WP_CONTENT_DIR', dirname( __FILE__ ) . '/inhoud' );

Nu hebben we het pad voor de `wp-content` map aangepast naar het nieuwe. De URL wordt niet automatisch mee verandert, dus die moeten we ook opgeven:

define( 'WP_CONTENT_URL', 'https:\/\/voorbeeld.nl/inhoud' );

Sla na die wijzigingen je `wp-config.php` bestand op (als je dit lokaal hebt gedaan moet je de versie op je FTP-server nog overschrijven).

Waarvoor zou ik dit wijzigen?

Ik kan me voorstellen dat je je wellicht afvraagt waarom je de `wp-content` map een andere naam zou geven. Ik kan hier drie redenen voor bedenken:

  1. Je levert WordPress websites en wil niet communiceren naar je opdrachtgevers dat er WordPress gebruikt wordt;
  2. Je wil naar de buitenwereld eigenlijk niet laten zien dat je WordPress draait (misleiding voor bots/hackers bijvoorbeeld);
  3. Je wil je `wp-content` map naar een plek “buiten de root” (buiten de – standaard voor de buitenwereld – bereikbare structuur van je server) verhuizen, het lijkt dan wel dat je `wp-content` map “binnen de root” zit (dus wel standaard bereikbaar voor de buitenwereld), maar dat is dan niet zo.

“Buiten de root”

Bij “verhuizen” naar “buiten de root” moet je ten eerste rekening houden met jouw hostingaccount. Niet alle hostingproviders (en/of software die zij voor hun servers gebruiken) ondersteunen extra mappen “buiten de root” (de root wordt meestal `public_html` of `httpd` genoemd), dat kan dus betekenen dat dit op jouw account/server niet wordt ondersteund.

Daarnaast ben je er dan niet met alleen de twee wijzigingen in je `wp-config.php`, daar komt dan ook mod_alias bij kijken (dit soort wijzigingen voeren hostingproviders over het algemeen niet door bij shared hosting).

Deel Tweet Deel Deel

WooCommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content