Een van de voordelen van WordPress is dat je gemakkelijk je website kunt uitbreiden met de meest uiteenlopende plugins. Een contactformulier hier, een forum daar. Maar hoe installeer je zo’n plugin nou eigenlijk?

Wees altijd voorzichtig met het installeren van nieuwe plugins. Niet alle pluginmakers zijn even ethisch en het gebeurd nog weleens dat er een “backdoor” (ingang naar je FTP / database) wordt ingeprogrammeerd om zo controle over jouw website te kunnen krijgen.

Via wp-admin

Als jouw account hiertoe bevoegd is kun je via Plugins -> Nieuwe plugin (of “Plugins -> New Plugin”) een nieuwe plugin toevoegen.
Op de pagina die je dan te zien krijgt kun je een plugin zoeken in de WordPress.org Plugin Directory. Hier kun je zoeken op zoekwoord (steekwoord / tag) of auteur.

Als je de screenshot hierboven bekijkt zie je dat er meerdere manieren zijn om een plugin te vinden. Op die pagina kun je dus zelf zoeken (zoekveld) of een van de tags onderaan aanklikken (wat hetzelfde effect heeft als de tag invullen in het zoekveld en op “Plugins zoeken” klikken, maar dan sneller 😉 ).

Daarnaast zijn er lijsten vanuit WordPress.org, deze vind je bovenaan onder de titel “Plugins installeren”: Uitgelicht, Populairste, Nieuwste en Favorieten.

Uploaden

Een van de links onder de titel noemde ik in het rijtje hiervoor niet: Uploaden. Via deze pagina kun je een WordPress plugin in een zip-bestand uploaden.

De structuur van het zip-bestand is wel heel belangrijk. Als je het zip-bestand op je computer zou uitpakken dan zou daar meteen de plugin-map moeten staan.

Krijg je de melding dat het pluginbestand niet gevonden kon worden? Dan kan het zijn dat je het zip-bestand eerst op je computer uit moet pakken om daar een ander zip-bestand uit te gebruiken.

Via FTP

Eigenlijk werk je met het toevoegen van nieuwe plugins via wp-admin ook via FTP, alleen dan met een ander “jasje” er omheen.

Je kunt dus ook rechtstreeks via FTP werken, zonder wp-admin “jasje”. Hiervoor heb je wel een FTP-programma nodig. Cyberduck (gratis) is een persoonlijke favoriet, maar over het algemeen gebruik ik Flow omdat deze het toelaat de bookmarks te groeperen zoals ik dat wil.

Rechtstreeks via FTP werken kan gevaarlijk zijn als je niet weet wat je precies moet doen. Als je een verkeerd bestand overschrijft of verwijdert kan het zijn dat dit niet zo even terug te draaien valt.
Hou hier dus rekening mee en maak eerst een backup van de bestanden op je FTP!

Om op de FTP van je website in te kunnen loggen heb je de FTP gegevens nodig:

  • FTP (poort 21) of sFTP (poort 22) server, meestal iets als `ftp.mijndomeinnaam.nl`
  • Een gebruikersnaam
  • Een wachtwoord

Wanneer je de inloggegevens hebt gevonden volg je de volgende stappen:

  1. Open je FTP-programma;
  2. Open de FTP verbinding met je website;
  3. Ga naar de plugins map (standaard te vinden onder /wp-content/plugins);
  4. Pak het zip-bestand uit op je computer en onthou waar je de uitgepakte bestanden hebt neergezet (laten zetten);
  5. Open de map waar de uitgepakte bestanden zijn (in Finder / Explorer);
  6. Sleep de plugin-map naar de plugins-map in je FTP-programma;
  7. Ga naar de Plugins-pagina van je WordPress website;
  8. Zoek de zojuist toegevoegde plugin op en activeer deze.

Plugin geïnstalleerd

Als alles goed is gegaan heb je zojuist een plugin geïnstalleerd en geactiveerd.

Deel Tweet Deel Deel

WooCommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content