Maandagavond had een leuke avond, samen met man en zoon, bij de IKEA in Hengelo moeten worden. Helaas kwam daar abrupt een einde aan toen ik er achter kwam dat mijn portemonnee gestolen werd.

Nou zijn passen redelijk makkelijk te vervangen (al is een nieuw rijbewijs – zeker in verband met verlies / diefstal – toch wel behoorlijk prijzig!), maar zo’n invasie van je personal space en gewoon het feit dat iemand iets van jou heeft gepakt, zonder je toestemming, is best wat om te verwerken. Voor mij wel in ieder geval.

Het wordt ook niet hetzelfde als de portemonnee die ik had. Niet alleen omdat ik heb besloten het anders aan te pakken (een speciale “pasjes portemonne” en een losse portemonnee voor geld, beide te bewaren in de binnenzak vak van de tas -> niet zo makkelijk bij te komen, ook iets lastiger in gebruik voor mij, maar dat neem ik wel voor lief), maar ook omdat het gewoon niet hetzelfde is.
Een aantal zaken vallen gewoon niet te vervangen (de overige pasfoto’s van zoonlief z’n eerste pasfoto bijvoorbeeld).

Stel je nou eens voor dat jou zoiets overkomt, maar dan met je website.

Je kunt denken “ach, dat gebeurt mij toch niet”, maar dat dacht ik met mijn portemonnee natuurlijk ook 😉

Gelukkig is er iets dat je kunt doen om te voorkomen dat je veel of alles van je website kwijt bent op het moment dat iemand je website hacked of wanneer je zelf per ongeluk de database leeggooit: backups.

Het punt is namelijk: zonder backups kun je vast een boel vervangen, de website opnieuw vullen. Maar net als bij het vervangen van mijn oude portemonnee: het is niet hetzelfde. Er zullen gegevens anders zijn of zelfs missen. En dit kan je klanten (en dus omzet) kosten.

Natuurlijk is het proberen te voorkomen dat je website gehackt wordt erg belangrijk, maar het is zeker net zo belangrijk om rekening te houden met het feit dat ook jouw website een doel kan worden van mensen die er minder leuke dingen voor in gedachten hebben.

Stappenplan

Stappen om te ondernemen; Om je website beter te beveiligen en om de eventuele heropbouw te vergemakkelijken:

  1. Zorg voor regelmatige backups van je database en/of bestanden. Hoe vaker de website wordt bijgewerkt (nieuwe of aangepaste content, veel reacties ed.) hoe vaker er een backup gemaakt moet worden.
  2. Scan regelmatig je website & FTP op code / bestanden die er niet horen te zijn (malware).
  3. Zorg ervoor dat je website op up-to-date software draait. Oudere versies hebben vaak bekende veiligheidslekken waar kwaadwillenden maar al te graag gebruik van maken. Ga je updaten? Maak eerst een backup.
  4. Vergeet niet je backups zo nu en dan te checken. Het kan namelijk gebeuren dat er een fout gebeurt tijdens het maken van de backup waardoor het backup-bestand corrupt is (en je deze – in geval van nood – dus niet terug kunt zetten).
  5. Volg de stappen van mijn vorige blogs om de kans dat iemand via het WordPress inlogformulier inlogt sterk te verkleinen:

Deel Tweet Deel Deel

WooCommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content